Heb ik een reisverzekering en annuleringsverzekering nodig?

Reisverzekering :

Als u op reis gaat heeft u in vrijwel alle gevallen een reisverzekering nodig. Ook de consumentenbond zal u dit advies geven. De belangrijkste reden om een goede reisverzekering af te sluiten, is de geboden hulp in noodsituaties. Denkt u hierbij aan een ongepland vervroegde terugreis of juist een langer dan gepland verblijf inclusief extra reiskosten als gevolg van een ongeval, ziekte of overlijden. Dit soort gebeurtenissen kosten doorgaans veel geld en tijd, terwijl geen enkele andere verzekering dit dekt.
De zoektocht naar een goede reisverzekering begint het uzelf afvragen welke zaken eigenlijk verzekerd moeten zijn. Vrijwel alle reisverzekeraars bieden verzekeringen waarop allerlei dekkingen kunnen worden bijgesloten, maar lang niet alles is ook echt nodig.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die u door de reisorganisatie, verhuurder of luchtvaartmaatschappij in rekening krijgt gebracht wanneer u genoodzaakt bent om uw reis te annuleren. De hoogte van de kosten variëren per organisatie en zijn bijna altijd afhankelijk van hoe veel dagen u voor het geplande vertrek de reis annuleert. Deze kosten kunnen oplopen tot 100% van de reissom. In tegenstelling tot de onvoorziene kosten op een reisverzekering weet u dus tot welke bedrag de kosten van annulering zijn gemaximeerd. U kunt dus zelf bepalen of u dit risico zelf kunt dragen of dat u zich hier voor wilt verzekeren.

Kortlopende of doorlopende

Een kortlopende reisverzekering is een tijdelijke verzekering met een vaste ingangsdatum en einddatum. U verzekert hiermee een reis, vanaf het vertrek van huis tot aan terugkomst. Een kortlopende reisverzekering moet u iedere keer dat u op reis gaat opnieuw afsluiten.
Met een doorlopende reisverzekering bent u verzekerd voor iedere vakantie. U bent continu verzekerd, ook tijdens een weekendje weg of een onverwacht tripje.

Wat is voor u voordeliger?

Of een kortlopende of doorlopende reisverzekering voor u voordeliger is, hangt af van een aantal factoren:

 • het aantal dagen dat u per jaar op vakantie gaat.
  Een gezin dat 3 weken per jaar op vakantie gaat, is vaak goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Voor een singel wordt een doorlopende reisverzekering voordeliger bij zo’n 4 weken vakantie per jaar.
  Deze periodes hoeven niet aaneengesloten te zijn.
 • het soort vakanties dat u maakt.
  Gaat u jaarlijks alleen in de zomer op vakantie of gaat u ook ieder jaar op wintersport? Wanneer u ook jaarlijks op wintersport gaat, is een doorlopende reisverzekering al snel voordelig voor u.
 • uw vakantiebestemmingen.
  Blijft u net zoals 80% van de Nederlanders binnen Europa wanneer u op vakantie gaat of reist u ook naar bestemmingen buiten Europa? Wanneer u ook buiten Europa reist is een doorlopende reisverzekering ook vaak weer sneller voordeliger dan een kortlopende reisverzekering.