Een uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering verzekert u zich tegen de kosten van uw begrafenis of crematie. Als u overlijdt, betaalt de verzekeringsmaatschappij (een deel van) de kosten.

Het kan een rustgevende gedachte zijn dat uw nabestaanden uw uitvaart niet (volledig) zelf hoeven te betalen. En u hoeft zich geen zorgen te maken of u voldoende spaargeld nalaat.

Soorten uitvaartverzekeringen

Uw nabestaanden kunnen een bedrag uitgekeerd krijgen of de verzekering verleent één of meerdere diensten. Hieronder de meest voorkomende vormen van een uitvaartverzekering. Combinaties zijn ook mogelijk:

  • Kapitaalverzekering
    Bij overlijden krijgt u een bedrag uitgekeerd waarmee uw nabestaanden de uitvaart betalen. De hoogte van het bedrag hangt af van de premie en de polisvoorwaarden.
  • Naturaverzekering
    U ontvangt geen geld, maar goederen en diensten die bij een uitvaart horen. Veel verzekeringsmaatschappijen kennen een basispakket. Dit basispakket bevat de standaardonderdelen van een uitvaart. U kunt daarnaast een aanvullende verzekering afsluiten voor extra mogelijkheden.
  • Koopsom uitvaartverzekering
    U legt eenmalig een bedrag in bij de verzekeringsmaatschappij. Van dat geld wordt (een deel) van uw uitvaart vergoed.

 

Uitvaartwensen vaak onbekend bij nabestaanden

Iedereen is sterfelijk, maar bijna niemand praat over de manier waarop zijn laatste afscheid eruit moet zien. We vinden het een vervelend onderwerp en stellen het gesprek erover uit, of we vinden dat nabestaanden maar moeten beslissen.

Ruim vier op de tien Nederlanders heeft de afgelopen zes maanden een uitvaart van een dierbare meegemaakt. Toch heeft bijna de helft (48%) voor zijn eigen uitvaart nog niets voorbereid. En voor zover we uitvaartwensen hebben, bespreken we die niet met anderen. Zo weten Nederlanders in maar liefst 71% van de gevallen niet of hun partner begraven of gecremeerd wil worden. Ook van de wensen van vrienden of familie hebben de meeste mensen geen idee. Maar liefst 83% van alle ondervraagden weet niet of hun beste vrienden begraven of juist gecremeerd willen worden.

Voor wie is de uitvaart belangrijk?
Is het erg dat uitvaartwensen onbekend zijn? Dat hangt ervan af voor wie de uitvaart volgens u het belangrijkst is. Veel Nederlanders vinden dat dat de nabestaanden zijn. Die zouden daarom best wat te zeggen mogen hebben over de keuze voor de muziek, de bestemming van de as, de keuze of ex-partners welkom zijn op de uitvaart, de locatiekeuze en wat en door wie er gesproken wordt. Alleen als het gaat om de keuze tussen begraven, cremeren of ter beschikking stellen aan de wetenschap, gaat volgens de Nederlander de wens van de overledene boven die van de nabestaanden. Het zou dan ook goed zijn als u dergelijke basiswensen vast zou leggen, ook voor uw eigen gemoedsrust. Want in een eerder onderzoek gaf 87% van de ondervraagden aan het heel erg te vinden als ze worden gecremeerd, terwijl ze begraven hadden willen worden, of andersom.

Eerst de financiering bespreken…
Als u nooit met anderen uw ideeën over uw rouwplechtigheid bespreekt, is de kans groot dat uw nabestaanden bij plotseling overlijden niet de uitvaart regelen die u had gewenst. Maar hoe zet u zich over de aarzeling heen om over de uitvaart te praten? Misschien is het een idee om bij de meer zakelijke kant te beginnen: bij een gesprek over de uitvaartkosten. Kunt u vermogen reserveren voor de uitvaart of is verzekeren beter? En welke verzekering past dan bij u? Neem gerust contact op met ons kantoor om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

… dan wensen vastleggen
Als u de financiering van de uitvaart geregeld heeft, is het misschien gemakkelijker om ook de wensen voor de uitvaart te bespreken. Veel uitvaartverzekeraars bieden een leidraad om daarover na te denken. U kunt stap voor stap een lijst met aandachtspunten aflopen en uw wensen vastleggen. Bespreek ze met uw dierbaren en bedenk dat u uw wensen altijd nog kunt veranderen.