Welke autoverzekeringen zijn er en welke past het best bij mij?

Een autoverzekering is verplicht zodra de auto met kenteken op je naam staat. Maar er bestaan zo veel verschillende autoverzekeringen, dat het soms moeilijk lijkt om een keuze te maken. Welke autoverzekeringen zijn er allemaal en wanneer kies je voor welke dekking?

Soorten autoverzekering – WA-verzekering

De autoverzekering met de minst uitgebreide dekking is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, beter bekend als de WA-verzekering. Het is verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor je auto. De WA-verzekering biedt geen dekking voor schade aan je eigen auto. Alleen als je bijvoorbeeld de schuldige bent aan een ongeluk en een ander heeft schade opgelopen, dan vergoedt jouw WA-verzekering deze schade aan de tegenpartij. Meestal is een WA-verzekering voldoende als je auto 8 jaar of ouder is.

Type autoverzekering – WA + beperkt casco verzekering

De WA + beperkt casco verzekering, ook wel WA-plus autoverzekering genoemd, vergoedt meer schades dan de WA-verzekering. Ontstaat er bijvoorbeeld schade aan je auto door hagel of storm, brand of diefstal, dan vergoedt de verzekeraar deze schade. Ook ruitschade, zoals een sterretje, valt onder de dekking van deze verzekering. Daarnaast vergoedt de WA + beperkt casco verzekering alles wat de WA-verzekering vergoedt. Een WA + beperkt casco verzekering past het best bij je auto als deze 4 tot 8 jaar oud is.

Tip! Op zoek naar de beste en goedkoopste autoverzekering met beperkt casco voor je auto? Bereken de premie voor jouw auto op Eenverzekering.nl en vind hier direct de beste en goedkoopste WA beperkt casco autoverzekering. 

Welke autoverzekeringen zijn er? – All risk autoverzekering

Ten slotte kun je kiezen voor een all risk autoverzekering, ook volledig casco verzekering of WA casco verzekering genoemd. De all risk autoverzekering biedt dezelfde dekking als de WA + beperkt casco verzekering, aangevuld met dekking voor schade aan de eigen auto door bijvoorbeeld een aanrijding waar je zelf schuld aan hebt. Een all risk verzekering past meestal het best als je auto jonger is dan 4 jaar, of als het om een dure auto gaat.

Tip! Autoverzekering all risk vergelijken: Past een autoverzekering met volledig casco het best bij je auto, dan is het verstandig eerst alle aanbieders met elkaar te vergelijken op premie en voorwaarden. Dat doe je eenvoudig op Eenverzekering.nl.

Autoverzekering uitleg - Overzicht

In onderstaand overzicht zie je van een aantal schades welk type autoverzekering hiervoor dekking biedt. Belangrijk om hierbij te weten is dat schade die je expres veroorzaakt altijd is uitgesloten van dekking, ook als de schade per ongeluk ontstaat door rijden onder invloed of door deelname aan wedstrijden. Ook de gebruikelijke waardevermindering van auto’s valt nooit onder de dekking van de autoverzekering.

WAWA + beperkt cascoWA + volledig casco (all risk)
Schade aan anderenxxx
Diefstal/inbraakxx
Brand/stormxx
Ruitschadexx
Schade aan eigen autox

Betaal niet onnodig te veel voor je autoverzekering! Vergelijk zelf het grote aanbod autoverzekeringen en vind de verzekering met de laagste premie en beste dekking. De autoverzekering van je keuze vraag je vervolgens binnen enkele minuten online aan. Zo bespaar je tot wel 700 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! 

KLIK HIER voor het vergelijken van de autoverzekeringen.